Bij het onderzoek naar hun familiegeschiedenis maken steeds meer mensen gebruik van DNA. Bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid naar hun etnische herkomst, of bij vastgelopen onderzoek omdat de naam van de vader onbekend is. Daarnaast kan DNA worden gebruikt om verwantschapsrelaties te bevestigen die op schriftelijke archiefstukken of vermoedens zijn gebaseerd.
Y-DNA
Y-DNA wordt van vader op zoon doorgegeven. Op die manier kun je bijvoorbeeld nagaan of meerdere – al dan niet gelijknamige – families in mannelijke lijn verwant zijn. Dat is ook interessant voor de familie Van Bourgondiën. Daarom heeft Maarten in 2018 bij het Amerikaanse bedrijf FamilyTreeDNA (FTDNA) een Y-DNA test gedaan.
Deze DNA-test leverde een match op met een andere Van Bourgondiën. Die blijkt af te stammen van Karel van Bourgondiën (1820-1892). Dat was een oudere broer van Jan van Bourgondiën (1830-1902), een directe voorvader van Maarten. Beide broers waren kinderen van Henricus Karelsz van Bourgondiën (1772-1836), generatie IV in de stamreeks. Dat betekent dat het schriftelijke en biologische bewijs in beide takken vanaf dat moment hetzelfde verhaal vertellen.
Het is ook interessant om andere gelijknamige families of andere takken uit de bovengenoemde stamreeks met elkaar te vergelijken. De naam ‘Van Bourgondiën’ (in welke spellingvariant dan ook) moet dan wel steeds van vader op zoon zijn doorgegeven. Wie aan zo’n DNA-vergelijking wil meewerken, kan contact opnemen met Maarten van Bourgondiën.
Meer informatie
Denk je ook na over het gebruik van DNA bij stamboomonderzoek, verdiep je dan eerst in de mogelijkheden en beperkingen. De themapagina DNA en familiegeschiedenis op de website van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is daarbij een handig startpunt.